miercuri, 23 martie 2011

Modificare radicala a Codului Rutier




Modificare radicala a sanctionarii unor incalcari ale Codului Rutier, decisa miercuri de senatori! Pentru depasirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise, folosirea telefoanelor fara dispozitiv hands-free, nesemnalizarea schimbarii directiei de mers, nepurtarea centurii de siguranta, nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pentru conducatorii incepatori, soferii vor primi doar avertisment scris.

Totusi, amenda se va da... in faza a doua! Daca ai fost avertizat si esti prins incalcand din nou legea, poti primi doua-trei puncte de penalizare si poti fi ars la buzunar. In cazul in care circuli corect, avertismentul se anuleaza dupa sase luni.

Initiativa legislativa schimba mult prevederile sanctionatorii din Legea privind circulatia pe drumurile publice. Senatorii au adoptat reglementarile, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" si o abtinere, anunta Mediafax. Atentie, soferi, luarea acestei decizii nu inseamna ca de azi se si aplica!

Cu 2-3 puncte de penalizare vor fi sanctionate oprirea nejustificata pe banda de urgenta, depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepastrarea distantei corespunzatoare, nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii, stationarea neregulamentara.

Conducerea unui autovehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la eliberarea constatarii, nepurtarea castii de catre conducatorii de motociclete, nerespectarea culorii galbene a semaforului, conducerea cu placute de inmatriculare deteriorate sau murdare ar urma sa fie sanctionate cu amenda clasa a II-a (4-5 puncte amenda).

Conform Codului Rutier, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie, care este de 670 lei (deci 67 de lei!).

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se dispune: pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare; pentru 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce. Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu