joi, 2 decembrie 2010

RCA mai mic in 2011


Din analiza tarifelor notificate de sapte asiguratori reiese ca primele pe care soferii le vor achita pentru politele auto obligatorii RCA valabile in 2011 vor fi, in cele mai multe cazuri, mai reduse decat cele practicate de asiguratori in acest an.

"Din analiza tarifelor notificate pana in prezent de sapte societati rezulta faptul ca, in cazul gamei medii de asigurati persoane fizice, primele pe care le vor achita in 2011 vor fi mai mici decat in 2010 in cele mai multe cazuri. Aceasta se explica nu doar prin aplicarea sistemului bonus-malus, ci si prin faptul ca societatile si-au propus sa acorde reduceri in functie si de alte criterii decat cele utilizate pana acum", a declarat, joi, intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, directorul Directiei Generale Asigurari Obligatorii din cadrul institutiei, Mona Cucu.

Acelasi comunicat mai arata ca in cazul ultimelor trei societati de asigurare care au notificat CSA, tarifele de baza pentru gama medie de asigurati persoane fizice inregistreaza o scadere cuprinsa intre minus 14% si 0%.

Autoritatea de reglementare a anuntat anterior ca tarifele pe care le vor practica patru societati in cazul politele RCA, pentru autoturisme cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.200 - 1.600 cmc si soferi cu varste intre aproximativ 30 si 50 ani, vor varia, in medie, intre minus 5% si plus 15% fata de cele utilizate in acest an.

Prin gama medie de asigurati persoane fizice, CSA se refera la proprietarii de autoturisme cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.200 - 1.600 centrimetri cubi si varste intre aproximativ 30 si 50 ani.

"Cifrele la noua luni din acest an privind activitatea de asigurari obligatorii RCA arata faptul ca prima medie subscrisa pe contract a fost doar cu 5% mai mare decat in perioada similara a anului anterior, crestere care a fost erodata de inflatie. Aceasta este practic cresterea medie resimtita de asigurati, chiar daca scumpirile vehiculate la sfarsitul anului trecut faceau referire la valori mult mai mari", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Reglementarile emise de CSA referitoare la sistemul bonus-malus obliga societatile de asigurare ca, la tarifele rezultate dupa aplicarea coeficientilor proprii de corectie (maximum 25%), sa acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente, adica sa reduca tariful de prima sau, dupa caz, sa aplice malus (sa majoreze prima) persoanelor care au provocat daune.

Astfel, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi (2009 si 2010) vor beneficia de un bonus de 20%, daca vor incheia asigurarea pe un an de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu