miercuri, 24 noiembrie 2010

Dacia reprezinta 10% din exporturile Romaniei


La sfarsitul anilor 90, exporturile nu prea existau si doar una din zece masini vandute era din import. Acum, pentru fiecare masina importata Dacia exporta alte patru.
Cam 25%. Cu atat au crescut exporturile de masini in primele noua luni ale acestui an si tot cu atat au scazut importurile in aceeasi perioada. 2010 va fi insa anul in care s-au exportat de doua ori mai multe masini decat s-au vandut.
Situatia pare incredibila, avand in vedere ca in urma cu zece ani raportul dintre masinile exportate si cele vandute in tara era de 1:10, Romania fiind o tara care producea pentru autoconsum.

Intrarea in productie a Logan, in anul 2004, si dezvoltarile ulterioare ale capacitatii de productie de la Dacia au facut ca acum industria auto sa contribuie pozitiv la balanta externa.

Aceasta inversare de situatie de la Dacia, de la un producator auto care acoperea numai cererea de pe piata locala la un exportator, a salvat compania, potrivit vicepresedintelui Constantin Stroe, in conditiile in care pentru satisfacerea cererii interne era suficienta productia Dacia pentru numai 15 zile.

Dacia a ajuns sa reprezinte acum 10% din exporturile Romaniei, in contextul in care constructorul autohton a lansat anul acesta prima sa masina de teren, pentru livrarea careia francezii stau la coada chiar si pana la sapte luni.

via BusinessMagazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu