marți, 2 noiembrie 2010

Cauciucurile de iarna - doar o recomandare !



Dupa ce s-au agitat atata, politicienii se pare ca au stabilit un singur lucru: schimbarea cauciucurilor de vara cu cele de iarna, atunci cand conditiile meteo o impun, este obligatorie doar pentru autovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone.
Potrivit comisarului-sef Costin Tatuc de la Directia Rutiera, "conducatorii de camioane sunt insa obligati sa aiba anvelope conforme cu anotimpul rece, daca circula in conditii de polei sau gheata". Altfel, acestia pot primi amenzi cuprinse intre 540 si 1.200 de lei.

In urma cu doua saptamani, Ministerul Transporturilor a hotarat ca, de la 1 noiembrie, toate masinile care transporta marfuri sau persoane si nu sunt echipate cu anvelope de iarna sa primeasca sanctiuni usturatoare.

In cazul in care transportatorii blocheaza circulatia ori raman inzapeziti din cauza dotariilor necorespunzatoare, acestia vor plati atat amenda, cat si tractarea.

In cazul autoturismelor, montarea anvelopelor pentru sezonul rece este doar o recomandare. "Cauciucurile de vara se schimba, potrivit recomandarilor tehnice, atunci cand temperatura scade sub 7 grade, mai multe zile", a mai explicat Tatuc.

"Este recomandat sa fie schimbate cauciucurile chiar daca nu ninge sau nu este polei pe carosabil, dar este foarte frig afara, deoarece anvelopele de vara devin rigide, aderenta la asfalt este mult mai mica, iar eficienta franarii este foarte scazuta", a mai spus comisarul-sef.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu