miercuri, 10 noiembrie 2010

Breaking News:Valabilitatea voucherelor "Rabla" 2010 se prelungeste

Ministerul Mediului va prelungi valabilitatea tichetelor "Rabla" 2010 de la 23 noiembrie pana pe 31 ianuarie 2011, in conditiile in care in prezent pe piata inca se tranzactioneaza aproape 31.000 de vouchere. Acestea pot fi utilizate la achizitia a peste 10.300 de masini, echivalentul vanzarilor de autoturisme dintr-o luna normala. Este pentru prima data cand programul "Rabla" dintr-un an este prelungit in anul urmator.

"Termenul de valabilitate al voucherelor din acest an va fi prelungit pana pe 31 ianuarie 2011. Este vorba de o singura prelungire, acesta fiind termenul final pana la care aceste tichete vor mai fi valabile", a spus László Borbély, ministrul mediului.

Pana la data de 9 noiembrie 2010 prin programul pentru stimularea innoirii parcului auto s-au distribuit catre unitatile REMAT aproape toate cele 190.000 de tichete. Vanzarile de masini din cadrul programului au urcat pana in prima saptamana a lunii noiembrie la aproape 53.600 de masini, din care 23.300 sau 41% reprezinta modele Dacia fabricate la Mioveni.

"Pe de-o parte este bine-venita aceasta amanare deoarece va determina automat ca vanzarile de masini de pe piata locala sa fie sustinute si in decembrie si ianuarie, luni in care pana acum ne asteptam la vanzari mai slabe, dar pe de alta parte denota o inconsecventa a Executivului", a declarat directorul unui dealer din Capitala. Prelungirea valabilitatii tichetelor va determina o scumpire a acestora, potrivit dealerilor, in conditiile in care posesorii acestora nu se vor mai grabi sa le valorifice. In prezent pretul acestora pe piata a scazut de la 1.500-1.800 de lei in iunie-iulie, la mai putin de 1.000 de lei inainte de anuntul ministrului mediului.

Pentru lunile octombrie si noiembrie, Brent Valmar, vicepresedintele APIA, estima vanzari de 13-14.000 de masini, pe fondul apropierii finalului programului de casare, iar pentru decebrie, peste 10.000 de unitati, in conditiile in care de la 1 ianuarie se va plati o taxa de poluare inclusiv pentru toate automobilele Euro 5.

In ceea ce priveste programul de anul viitor, momentan Ministerul Mediului a anuntat ca acesta va demara la 1 februarie, adica imediat dupa ce va expira valabilitatea voucherelor din acest an.

"Pentru 2011 avem in vedere doua posibilitati. Fie pastram neschimbata forma programului actual, fie de la anul sa oferim patru vouchere in loc de trei, dar sa reducem valoarea nominala a unui tichet de la 3.800 de lei la 3.000 de lei. Nu am luat inca nicio decizie, analizam si, impreuna cu producatorii, vom alege varianta optima", a spus Borbély.

In acelasi timp, ministrul mediului nu a facut nicio precizare privind numarul de vouchere ce vor fi emise anul viitor, potrivit oficialilor ministerului acest aspect urmand a fi stabilit in functie de bugetul disponibil in 2011. Anul acesta statul va "investi" in total peste 171 mil. euro in programul de casare.

Sursa: Zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu