marți, 22 iunie 2010

Dacia Duster "prietenoasa cu mediul"


Comisia de deontologie publicitară din Franţa (JDP) i-a anunţat pe cei de la Renault că vor fi nevoiţi să retragă mesajele unei campanii de promovare pentru Dacia Duster de pe piaţă din cauza faptului că acestea induc în eroare publicul. Motivul: SUV-ul românesc este prezentat ca o maşina "respectoasă cu mediul", deşi emisiile de CO2 ale primului model de teren Dacia se ridică cu mult peste media maşinilor vândute în Hexagon.

Plângerea a fost realizată de asociaţia Acţiunea pentru mediu, care susţinea că mesajul "Noul Dacia 4x4: respectuos cu mediul la un preţ nemaivăzut" induce în eroare opinia publică. Textul apărea pe site-ul oficial francez al celor de la Dacia şi Renault, iar problema asociaţiei era faptul că, deşi Dacia Duster are emisii acceptabile în versiunea 2x4, varianta 4x4 - promovată împreună cu respectivul text - are emisii mai mari.

Concret, emisiile medii ale versiunilor Duster 2x4 sunt 159 de grame CO2/km, în timp ce emisiile medii ale versiunilor Duster 4x4 sunt 172 de grame CO2/km. Aceste valori sunt superioare mediei actuale din Franţa (133 de grame CO2/km), astfel că decizia comisiei a fost ca mesajul care îl înfăţişa pe Duster 4x4 ca pe un model respectuos cu mediul să dispară din campaniile actuale.

Analiza comisiei a clarificat şi poziţionarea lui Duster în segmentul său, membrii acesteia anunţând că "având în vedere raportul calitate/preţ, Duster rămâne un 4x4 Diesel de familie bine poziţionat în termenii emisiilor de dioxid de carbon, emisiile de CO2 ale versiunilor diesel ieşind în evidenţă prin valorile scăzute pentru un 4x4 de aceste dimensiuni". Altfel spus, deşi Duster are emisii mai mici decăt ale concurenţei, SUV-ul Dacia nu poate fi considerat o maşină ecologică, aşa cum era prezentat ăn campania Dacia şi Renault din Franţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu