sâmbătă, 27 august 2011

Reversul medaliei

Prin natura sa, prin posibilitatile pe care le ofera, automobilul determina adevarate mutatii in comportamentul oamenilor, in relatiile dintre ei. Din acest motiv, automobilismul a devenit in zilele noastre un fenomen social cu multiple implicatii. Automobilul este astazi singurul mijloc de transpot individual si autonom, care-i favorizeaza libertatea de miscare, dupa propria sa dorinta.
Conducerea automobilului, un amestec de activitate fizica si intelectuala, ii procura omului posibilitatea de a sparge tiparele cotidianului, de a se debarasa pentru cateva ore sau zile de activitatile de rutina, fiind un excelent "hobby".
Intodeauna omul a fost pasionat de viteza, sub diferite forme, datorita dorintei acestuia de a trai cat mai intens, cat mai repede posibil.
Automobilul ii satisface omului o asemenea dorinta, el fiind, cu siguranta, unul dintre cele mai mari "acceleratoare" ale vietii.
Sa nu uitam insa si reversul medaliei. Este adevarat ca soferul poate sa modifice dupa dorinta comportarea masinii sale, dar si aceasta, la randul ei, este in masura sa determine modificari in comportamentul soferului.
In foarte multe cazuri masina calmeaza omul de la volan, dar in multe altele ii da un aer agresiv, periculos.
Oricat as dori sa apar soferul, nu pot sa nu observ totusi ca acest fenomen social devine sorgintea unor comportari reprobabile.
Din pacate, nu sunt rare cazurile cand puterea motorului masinii ii ofera omului posibilitatea de a-si manifesta egoismul, vanitatea, "superioritatea" fata de pietoni si fata de semenii cu masini mai putin puternice. Mai trebuie sa remarc faptul ca, aceasta trecere in goana pe oriunde, pe langa oricine si orice, acest comportament nu poate fi decat daunator societatii din care facem parte.
As dori ca civilizatia sa se reintoarca in trafic, iar respectul fata de ceilalti participanti in ale automobilismului sa fie de apreciat.

Si nu uitati... VIATA ARE PRIORITATE !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu