vineri, 13 mai 2011

Dacia 1300 masina de epoca!

Modelul 1300 este considerat masina de epoca.

Vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecută de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor) este de cel puţin 30 de ani. Vehiculele istorice pot fi originale, restaurate şi reconstruite, sens în care deţinătorii lor vor obţine un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naţională a FIVA (Federaţia Internaţională a Vehiculelor Istorice) în România, Retromobil Club România. Pentru vehiculele istorice, Registrul Auto Român eliberează CIV dacă vehiculul deţine un atestat de vehicul istoric şi dacă el corespunde în ceea ce priveşte verificarea stării tehnice, având în vedere caracteristicile tehnice de la data fabricaţiei. Registrul Auto Român menţionează în CIV eliberate vehiculelor istorice textul "Vehicul istoric". Totuşi, dacă Registrul Auto Român constată că un vehicul cu atestat de vehicul istoric nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru încadrarea în această categorie, nu eliberează CIV. De asemenea, tot pe baza atestatului de vehicul istoric se va înscrie textul "Vehicul istoric" şi în CIV deja eliberate pentru vehiculele istorice înmatriculate în România.



Procedura acordarii ATESTATULUI DE VEHICUL ISTORIC este urmatoarea :

O persoana fizica sau juridica care solicita pentru un vehicul atestat de vehicul istoric poate beneficia de consultanta gratuita din partea RETROMOBIL CLUB ROMANIA cu privire la eligibilitatea unui anumit vehicul inaintea achizitionarii acestuia. In acest caz solicitantul va transmite pe adresa de e-mail a RCR datele sale de contact, date cu privire la vehiculul pe care doreste sa il achizitioneze si cat mai multe fotografii ale acestuia in format digital. RCR va raspunde solicitantului cu privire la eligibilitatea respectivului vehicul.
RCR organizeaza sesiuni de atestare pentru vehicule istorice. Posesorii de vehicule trebuie sa se prezinte cu vehiculele curate (spalate interior, exterior si motor si cu zonele in care se afla seriile de caroserie si motor curatate atent), la locul stabilit de comun acord cu reprezentantii RCR . Posesorii de vehicule vor completa o declaratie pe proprie raspundere cu privire la starea acestuia.

Conditiile necesare pentru obtinerea „ATESTATULUI DE VEHICUL ISTORIC” :
perioada trecuta de la data incetarii fabricatiei modelului respectiv trebuie sa fie mai mare de 30 de ani . Prin model se intelege un ansamblu caroserie-motor . Nu se admit replici de vehicule istorice.
Vehiculele nu trebuiesc destinate folosirii zilnice . Aceste vehicule sunt folosite ocazional la manifestari ale vehiculelor istorice sau pentru hobby , mentenanta, inspectii RAR .
Vehiculele trebuie sa fie originale sau restaurate original , sunt in perfecta stare de functionare si au un aspect estetic si tehnic conform cu cerintele unui vehicul care sa faca parte din patrimoniul tehnic si cultural national . Nu sunt eligibile vehiculele utilitare sau cu destinatii speciale (ambulante , masini mortuare ,etc.) care sunt folosite uzual in acest scop .
Culoarea autoturismului trebuie sa fie corespunzatoare paletei de culori originale . Aceeasi cerinta se impune si pentru partea interioara a vehiculului (tapiterii , mochete , capitonaje) . Nu se admite inscriptionarea respectivelor vehicule in scop comercial .
La sedintele de atestare comisia tehnica a RCR va face observatii cu privire la operatiunile de restaurare care se impun pentru o eventuala atestare a respectivului vehicul . Observatiile si recomandarile comisiei tehnice a RCR trebuiesc urmate ca atare neputand sa fie atacate .
Comisia tehnica va comunica respingerea sau admiterea dupa caz a cererii de atestare pentru vehiculul respectiv , decizia fiind irevocabila.
Modificarea unui vehicul dupa atestare se face pe propria raspundere a posesorului si se poate considera ca fals in declaratii si uz de fals . Orice modificare descoperita duce automat la anularea Atestatului de Vehicul Istoric , la sesizarea Registrului Auto Roman si a organelor de abilitate.

Taxa de eliberare atestat vehicul istoric: 200 Euro la cursul BNR din ziua platii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu