joi, 14 aprilie 2011

"Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, nu vom desfiinta aceasta taxa".


Cei care au tras nadejde, catusi de putin, ca autoritatile romane vor renunta la taxa de prima inmatriculare, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a anuntat ca aceasta taxa contravine legislatiei Uniunii Europene, au primit un raspuns de la Laszlo Borbely, ministrul mediului si padurilor: "Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, nu vom desfiinta aceasta taxa".

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a avut o reactie zilele trecute vizavi de taxa de prima inmatriculare: "Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre".

Se cauta insa o solutie pentru a modifica taxa de prima inmatriculare!

''Am avut o nota in Guvern cu taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, principiul 'poluatorul plateste' trebuie sa functioneze si in Romania. Curtea Europeana s-a referit la o speta din Ordonanta 50 din 2008. Noi am modificat aceasta ordonanta in decembrie 2010 cu asistenta comisiei Uniunii Europene. De fapt, in cadrul procesului, comisia Uniunii Europene a fost de acord cu noi. Legea care este acum in vigoare este agreata de comisia Uniunii Europene, pentru ca toata lumea plateste taxa de prima inmatriculare indiferent ca e masina noua sau veche. Cine inmatriculeaza in Romania plateste. Din punct de vedere juridic trebuie sa mai analizam si in doua saptamani vom veni cu o solutie daca trebuie sa modificam sau nu legea.Toate ministerele trebuie sa isi spuna punctul de vedere.
Deciziile Curtii Europene sunt obligatorii, trebuie sa gasim formula cea mai buna. E clar ca nu vom desfiinta aceasta taxa'', a declarat Laszlo Borbely, ministrul ministrul mediului si padurilor.
De la taxa de prima inmatriculare la masinile electrice!

"De saptamana viitoare, cei care vor dori sa cumpere autovehicule electrice si caseaza masini vechi vor primi sase vouchere, si nu unul ca pentru programul obisunuit, ceea ce inseamna peste 5.000 de euro. De fapt, asta inseamna diferenta de pret intre o masina cu combustibil si una electrica. In plus, celor care nu vor participa la Programul «Rabla» o sa le acordam o facilitate de 25% din pretul autovehicului electric, dar nu mai mult de 5.000 de euro", a spus ministrul Laszlo Borbely, citat de Mediafax. Ministrul Borbely a precizat ca in perioada urmatoare vor fi organizate diverse targuri de masini electrice pentru a oferi posiblitatea producatorilor si dealer-ilor sa-si prezinte masinile care functioneaza doar pe baza de acumulatori eletrici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu