joi, 14 aprilie 2011

Reducerea accizelor la carburanti

Guvernul incearca pe toate caile sa opreasca scumpirile la carburanti, ca sa tina sub control inflatia. Adreseaza rugaminti fierbinti catre Petrom, flutura versiunea inghetarii preturilor. Mai nou, e gata-gata sa abordeze un subiect pana ieri tabu: reducerea accizelor. Insa de la a spune la a face este cale lunga!

Ingrijorare mare dupa ce pretul celui mai scump sortiment de benzina a sarit peste 6 lei / litru! "In contextul preocuparilor legate de pretul carburantului, discutam posibilitatea de a reduce accizele", a spus ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu, citat de Mediafax.

Ionel Blanculescu, presedintele firmei de consultanta si investigatii financiare Business Inteligence, candva ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, are o solutie: "Solutia imediata pentru reducerea cu 36,8 bani a pretului carburantilor la pompa este eliminarea perceperii de TVA la accizele cuprinse in pretul carburantilor, adica incetarea aplicarii unei taxe la o alta taxa, ceea ce reprezinta nu numai un non-sens economic, dar si o ilegalitate".

Petrom: inghetarea preturilor, permisa, dar nu exista niciun precedent pe o piata libera.
"Inghetarea preturilor este permisa de legislatia romaneasca, dar nu exista niciun precedent de acest fel pe o piata libera. Pe de alta parte, orice astfel de inghetare va fi temporara, pentru ca asta e spiritul unei interventii administrative in politica de preturi comerciale, si bineinteles ca vor urma consecintele dupa perioada expirarii respectivei interdictii", a afirmat astazi directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

In luna ianuarie, ANAF a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa al carburantilor a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator. Premierul Emil Boc a afirmat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu