luni, 28 februarie 2011

Ovidiu Scobai - legenda vie a celor de la Dacia


Născut la Braşov în 1947, Ovidiu Scobai a absolvit Facultatea de Electrotehnică de la Bucureşti. În adolescenţă a fost atras de muzică, atletism şi maşini de curse.
Pe când avea 22 de ani, Ovidiu Scobai a ajuns la Uzina de Automobile Dacia, în 1969, când a luat parte la testele de pre-lansare pentru Renault 12 de la Putna, Suceava. Un director francez de la vremea aceea de la Uzina Dacia i-a inoculat "microbul" pentru curse. În 1978 a reuşit să obţină aprobarea uzinei pentru înfiinţarea departamentului "Competiţii", care la scurt timp a devenit autonom. Participarea la raliuri era subvenţionată prin vânzarea de kit-uri pentru modele speciale "sport-stradă", având succes şi în afara României, în ţările în care maşina Dacia era exportată (Ungaria, Egipt, Irak, Libia etc.).
Pasiunea şi ambiţia, dar şi puterea de a-şi asuma riscuri i-au adus lui Ovidiu Scobai 14 titluri individuale, în calitate de pilot sau co-pilot. Primul titlu câştigat a fost în 1972, cu maşina proprie, la viteză în coastă, dar cel mai bun an al său a fost 1985, când a obţinut titlul de vice-campion mondial, la concurenţă directă cu Skoda.



Ultimul titlu de campion a fost obţinut în 1992, când Scobai s-a retras din activitatea de motorsport şi s-a concentrat pe problemele de calitate de la Uzina Dacia.
"În viaţă am făcut ce-mi place, mi-au plăcut provocările. Am avut şi şansă, şi amici", ne-a mărturisit Ovidiu Scobai. Ajuns la 64 de ani, Ovidiu Scobai se va pensiona peste câteva zile. Priveşte viitorul cu optimism şi promite că va dedica mai mult timp familiei, în special nepotului. Ieşirea la pensie îi va oferi ocazia de a călători şi de a-şi revedea vechii prieteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu