Depasesti cu peste 60 km/h viteza legala? Ai putea lua, din 2012, si 100 de puncte-amenda, adica 7.000 de lei. Perioada de suspendare a permisului poate ajunge pana la 120 de zile. Nivelul alcoolemiei pentru care soferul se poate alege cu dosar penal va fi sensibil mai mic. Propunerile de modificare a Codului Rutier au intrat in atentia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor.
In acest moment, pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h - aceasta e limita luata in calcul de actualele reglementari rutiere - risti sa iei 20 puncte-amenda, adica 1340 de lei.
De la 1 ianuarie 2012, un punct de amenda, cotat la 10% din valoarea salariului minim pe economie, va fi de 70 de lei, de la valoarea actuala de 67 de lei, asa ca pentru viteza in exces, amenda nu poate depasi 1.400 de lei.
Valoarea alcoolemiei peste care se considera ca soferul a comis o infractiune si se intocmeste dosar penal scade de la 0,80 g/l la 0,50 g/l alcool in sange (unu la cinci ani de inchisoare).
In situatia in care masina este vanduta altei persoane, fostul proprietar este obligat sa notifice in scris instrainarea vehiculului in termen de trei zile, printr-o declaratie pe propria raspundere si transmiterea unei copii a actului de proprietate din care sa rezulte datele de identificare ale noului proprietar. Altfel, o amenda substantiala!
Politia poate sa-l trimita pe sofer sa-si faca o analiza psihologica, in cazul in care soferul a fost prins beat la volan, daca a depasit viteza maxima legala cu mai mult de 60 de kilometri pe ora sau daca a fost sanctionat de doua ori in doi ani pentru conducere agresiva, scrie realitatea.net.
Situatii in care permisul de conducere poate fi retinut patru luni
"In cazul consumului de alcool, cand este contraventie, la nerespectarea semnelor la calea ferata, daca viteza este depasita cu mai mult de 60 de kilometrim la ora, s-a propus retinerea permisului pentru 120 de zile. In plus, nu se mai reduce perioada de supendare", a precizat pentru Evenimentul Zilei comisarul sef Paul Toma de la Directia Politiei Rutiere.
Proprietarii de masini trebuie sa comunice Politiei Rutiere, la cererea acesteia si in termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice. Ei sunt obligati sa nu incredinteze vehiculul daca are cunostinta ca acesta are defectiuni la sistemele care concura la siguranta circulatiei rutiere ori unei persoane aflata intr-o vadita stare de oboseala sau care se afla sub influenta alcoolului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu