Confruntate cu preţurile mari la carburanţi, autorităţile din unele state ale Uniunii Europene se gândesc sau chiar operează reduceri de taxe. În România, statul dispune control peste control la companiile petroliere.
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a afirmat, acum câteva zile, că Executivul de la Londra ar putea reduce accizele la carburanţi într-o tentativă de a compensa preţul mare al petrolului. El a precizat că această decizie nu poate pune în pericol stabilitatea economică şi a finanţelor publice, în condiţiile în care opinia publică din Marea Britanie cere insistent măsuri de compensare a creşterii preţurilor carburanţilor. În aprilie, englezii ar urma să se confrunte cu o nouă creştere a accizelor, decisă de Guvernul anterior.
Pe 8 martie, Croaţia a decis scăderea accizelor pentru majoritatea tipurilor de carburant pentru a ajuta cetăţenii să facă faţă creşterii de preţ la carburanţi. Reducerea este de 0,3 cenţi pe litru, potrivit Bloomberg. Acciza redusă se va aplica până la sfârşitul anului.
Fostul preşedinte al Lituaniei, Rolandas Paksas, în prezent parlamentar european a solicitat autorităţilor reducerea taxelor pe carburanţi, până la nivelul minim permis de Comisia Europeană şi chiar s-a oferit să înceapă negocieri cu autorităţile de la Bruxelles pentru reducerea taxelor. Oficialul a cerut o reducere de la 441 de euro pe tona de benzină la 365 de euro, nivel la care Lituania şi-ar respecta obligaţiile faţă de Uniune.
La Bucureşti, lucrurile se văd altfel. Recent, Guvernul a decis accizarea suplimentară a carburanţilor, eliminând din legislaţie o prevedere potrivit căreia cantitatea de biomasă din carburanţi nu era taxată. Despre o reducere a fiscalităţii aplicate carburanţilor pare că nu poate fi vorba, potrivit ultimei declaraţii a ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
"Este un lucru rău că se majorează preţurile pentru că aceste majorări nu sunt justificate. Mulţi producători au spus că din cauza accizelor. Eu cred că marii producătorii aveau în plan majorarea preţurilor. Eu cer şi ANAF şi Consiliului Concurenţei să-şi continue verificările pentru că aceste preţuri sunt majorate în mod nejustificat şi să vedem dacă nu sunt şi unele încălcări ale legii”. Anterior, la solicitarea premierului, ANAF a mai făcut un control la companiile petroliere, pe care le-au acuzat, printre altele, că au majorat nejustificat preţurile şi au ascuns profiturile.
Anterior accizării biocarburanţilor, Executivul de la Bucureşti a crescut acciza pentru carburanţi, la 1 ianuarie 2011, deşi obligaţiile din tratatul de aderare permiteau alinierea la nivelul minim de taxare din UE la sfârşitul acestui an. Acciza la benzina fără plumb era, la 1 ianuarie 2011, de 359 de euro pentru 1.000 de litri.
via: money.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu