miercuri, 22 februarie 2012

Dacia Lodgy in INDIA


Modelul Dacia Lodgy va fi probabil lansat şi pe piaţa din India, având şapte scaune şi acelaşi motor de 1,5 l, care alimentează toate motoarele Renault asamblate în statul asiatic.
Automobilul Dacia Lodgy, care va fi prezentat la Salonul auto de la Geneva în luna martie, va fi lansat pe piaţa românească în luna iunie, a declarat luna trecută directorul comercial al companiei Dacia, Thomas Dubruel.

Această strategie a fost pusă la punct după ce în 2010 a eşuat societatea mixtă creată cu Mahindra pentru a fabrica modelul Logan în India. Acest model a fost lansat în 2007, dar vânzările sale pe piaţa din India nu au înregistrat succesul prognozat. Renault ar putea lansa Dacia Lodgy pe piaţa din India în 2015 sau 2016.

Cu o populaţie de un miliard de locuitori, India este o piaţă de care sunt interesaţi toţi marii constructori auto din lume. În pofida creşterii explozive a vânzărilor de autovehicule înregistrată în ultimii ani, piaţa auto din India are un potenţial uriaş, în condiţiile în care există doar şapte-opt autovehicule la fiecare 1.000 de locuitori.

via: capital.ro

luni, 20 februarie 2012

Viitorul model Dacia Dokker va fi inspirat de Renault Kangoo

Interesant este ca, din cauza parteneriatului dintre Renault si Daimler, va exista si o varianta Kangoo care va purta sigla Mercedes si care se va numi Citan. Practic, Dacia si Mercedes vor avea in gama modele inrudite.


Site-ul german Auto.freenet.de a dezvaluit care este proiectul secret la care lucreaza Dacia in Maroc: Dokker, model care a fost tinut in secret pina recent cind, odata cu pornirea productiei in Tanger a iesit la iveala faptul ca in aceasta fabrica se va lucra la trei modele, nu doar la doua.

Masina va fi construita pe platforma de la Kangoo Express si va prelua multe aspecte atit de design, cit si de motorizare.

Versiunea utilitara Dacia Dokker va fi lansata la Salonul de la Paris, in toamna acestui an. Noul model Dacia Dokker va fi mai ieftin decit Lodgy, si din cauza asta probabil va avea mai putine elemente in versiunea standard. Se vehiculeaza un pret de 10.000 de euro pentru versiunea de baza, pret care ar trebui sa fie acelasi si in Romania, chiar daca masina va fi produsa in nordul Africii.
via:ziaruldeiasi.ro

sâmbătă, 18 februarie 2012

Masini de Legenda nr. 11 – OLTCIT


In anul 1981 a fost prezentat pentru prima data masina OLTCIT o derivare dintre o masina Citroen 2CV si un Fiat 127 modificata special pentru conditiile mai dificile de rulaj din tara noastra.

Ca modele aparute au fost Oltcit Special cu un motor in 2 cilindri si apoi Oltcit Club cu motor in 4 cilindri. O masina perfecta de oras, aceasta a fost indragita in special de persoanele tinere si libertine, performantele sale fiind superioare Daciei din acea vreme. Oltcit a fost indragit si in afara fiind exportat masiv, insa sub denumirea de Citroen Axel.

Oltcit Special – echipat cu motorul 652 cmc, 34 CP si o viteza de 121.2 km/h
Oltcit Club – echipat cu un motor de 1129 cmc, CV 4 trepte, 57 CP, viteza 149 km/h
Oltcit Club 12 – motor de 1299 cmc, CV 5 trepte, 61,5 CP, viteza 157 km/h – existand si in varianta camioneta.

sursa: autosworld.eu

Masini de Legenda 10 - Moskvitch 408


Moskvitch 408 sau “Moscovita” (locuitoare a Moscovei) dupa numele de alint, a fost o masina de familie produsa intre anii 1964-1976, la o mica uzina de langa Moscova.

Infiintata in 1929 fabrica KIM – Communist Youth International (Tineretul Comunist International) era o mica fabrica subsidiara a Uzinelor GAZ. Dupa doar 10 ani s-a transformat in MZMA (Moscow Small Car Factory), pentru ca apoi in 1969 sa se redenumeasca AZLK-Lenin Communist Youth League Automobile Factory si asa i-a ramas numele pana in 2002 cand a dat faliment.

Micuta moscovita, a devenit imediat un succes, in doar 4 ani de la lansare reusind sa cucereasca nu doar URSS ci si restul tarilor europene. In anul 1968 deja peste 55% din productie era exportata, chiar si in Franta (Moskvitch Elite 1300), Finlanda, Belgia, Suedia. Deoarece mica fabrica a lui Lenin nu putea face unei astfel de cereri, s-a decis producerea unui duplicat al masinii Moskvitch 408 sub numele de Izh-408, la uzinele IZH – Izhevsk Machinebuilding Plant.

sursa: autosworld.eu

vineri, 17 februarie 2012

Dacia a ajuns la 8% din exporturi

Creşterea producţiei Dacia aproape de capacitate maximă a uzinei de 350.000 de unităţi anual dar şi scăderea cotei vânzărilor din România au dus la triplarea cotei constructorului de la Mioveni din totalul exporturilor României în ultimii cinci ani. La nivelul anului trecut cele aproape 300.000 de autovehicule Dacia, în valoare de aproape 3,6 mld. euro, conform calculelor ZF, au reprezentat 7,9% din totalul exporturilor de 45 de miliarde de euro ale României.
Mai mult, dependenţa României faţă de investiţiile francezilor nu ţin numai de exporturi, ci şi de locuri de muncă. Spre exemplu, în afară de cei 13.500 de angajaţi ai uzinei Dacia, pe piaţa locală alţi 100.000 de oameni sunt angajaţi la furnizorii Dacia, care nu produc componente doar pentru uzina de la Mioveni, ci şi pentru export.

via: zf.ro

miercuri, 15 februarie 2012

Dacia Lodgy la Top Gear


Top Gear îi face reclamă Daciei Lodgy, potrivit Realitatea TV. Modelul, produs în Maroc, a fost adus în discuţie de James May cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru Dacia Sandero pe care a şi condus-o în episodul Top Gear realizat în România.

James May, unul dintre cei trei prezentatori ai emisiunii Top Gear, a fost întotdeauna un fan al constructorului român şi cu fiecare ocazie a menţionat modelele Dacia.

Sandero pare să fi fost modelul preferat dacă ne luăm după numărul de menţionări. James May a condus o Dacia Sandero în timpul episodului Top Gear realizat în România.

marți, 14 februarie 2012

Dacia Lodgy - 30 de vehicule pe oră


Dacia aduce pe liniile de producție al șaptelea și cel mai nou exponent din gama de vehicule cu preț accesibil. Programat să debuteze la începutul lunii martie la Geneva, noul Lodgy va fi primul model românesc fabricat integral în străinătate. Operațiunile de producție sunt asigurate la uzina din Tanger, Maroc, inaugurată săptămână trecută de Carlos Ghosn, șeful alianței Renault-Nissan.

Pentru început, cei aproximativ 2.500 de angajați ai uzinei vor asambla doar 30 de vehicule pe oră, cu scopul precis de a asigura o calitate excelentă.

300 de ingineri și tehnicieni proveniți de la alte uzinele Renault din Europa și Asia vor supraveghea procesul de fabricație a noii mașini de familie. Din echipa de specialiști fac parte și 12 români. Aceștia vor lucra alături de 30 de spanioli, un japonez, 12 turci și alți 246 de tehnicieni francezi.

Monovolumul Lodgy va fi asamblat pe o singură linie de producție, volumul estimat pentru 2012 fiind de aproximativ 170.000 de unităţi. Din a doua jumătate a anului la uzina marocană va fi introdus al doilea model Dacia, o utilitară dezvoltată pe platforma lui Renault Kangoo. Datorită costurilor mai mici, dar și a capacității francezii ar putea fabrica aici viitorul Logan dar și actualul Duster.

În proporție de 90%, modelele asamblate la Tanger vor fi exportate. Dacia Lodgy va fi disponibilă în România din vara acestui an la un preț ceva mai ridicat decât al unui Duster. Tariful de pornire ar putea fi situat între 11 și 12.000 de euro.

Anul viitor, Renault va inaugura la Tanger, primul sit de producție din lume care nu produce emisii de dioxid de carbon, a doua linie de producție pentru a crește capacitatea uzinei până la 300.000 de unități.

via: ziarelive.ro

vineri, 3 februarie 2012

Raliul Timisoarei 2012

Raliul Timisoarei se reintoarce in calendarul CNR. Este a doua etapa din CNR 2012 care se va desfasura in data de 27-28 aprilie, etapa organizata de insusi Mihai Leu, care anul trecul la arad a facut o dubla etapa, etapa care a contat in CNR si Campionatul Bulgariei. Speram ca acest an sa fie unul spectaculor, fiind din zona probelor de langa Lugoj, astfaltul este proaspat, vitezele fiind mai mari cu siguranta si spectacol pe cinste. Voi reveni cu detalii la momentul potrivit...